Musiałem wymienić zawór odpowietrzania skrzyni korbowej. Zostałem obciążony kosztem 12 godzin pracy. Czy ktoś jeszcze miał do czynienia z tym problemem?
Jak się trzyma naprawa za 2,99 dolara?Czy ktoś znalazł obejście odpowietrznika skrzyni korbowej silnika m274? Odkryłem, że gdy ciśnienie doładowania dostaje się do skrzyni korbowej, pojawia się kod, zawór pcv ma temu zapobiegać, gdy zawiedzie, komputer wykrywa dodatkowe ciśnienie, zainstalowałem zawór zwrotny 10 mm z ebay za 2,99 $ i światło zgasło.
Upewnij się, że poziom oleju nie jest przepełniony. Podejrzewam, że mój również był związany z moją własną wymianą oleju. CEL zaświecił się w ciągu 100 mil od tego i musiałem być na zboczu, kiedy to robiłem, ponieważ późniejsza kontrola była powyżej maksymalnej linii na bagnecie. Skończyło się na tym, że wyssałem około kwarty oleju przez rurkę bagnetu (wyciągarka płynu mityvac, taka sama jak używana do wymiany oleju), aby uzyskać akceptowalny poziom. Zresetowałem kod za pomocą narzędzia skanującego i przejechałem 5 tys. bez CEL. 🤞Poszedłem na wymianę oleju (u dealera), a następnego dnia zaczął wyrzucać ten kod. Kierownik mówi, że nie ma mowy, żeby te dwie rzeczy były powiązane, to tylko zbieg okoliczności, że zdarzyło się to w tym czasie. 2018, około 60 tys. mil. W ogóle nie wiem, co robi ten system, ale jestem ciekaw, co o tym myślicie. Z góry dziękuję.
Kupiłem iCarsoft MB v2.0, który działał OK. Kupiony na eBayu za 90 $. Wydaje się, że są błędy oprogramowania, ponieważ odczytuje VIN i automatycznie wybiera "Vito", ale potem nie kontynuuje. Muszę ręcznie znaleźć Vito w strukturze menu i wtedy działa dobrze. Mam również skaner Bluetooth Innova 1000, ale po aktualizacji aplikacji nie działa już dla żadnego pojazdu. Oba mogą odczytywać kody głębiej niż tylko OBD, takie jak moje bieżące kody błędów drzwi przesuwnych.Jakieś sugestie dotyczące prostego czytnika kodów? Chcę tylko wiedzieć, co to jest, żebym mógł zdecydować, czy naprawa jest pilna.
Oto link do aneksu (chyba) https://static.nhtsa.gov/odi/tsbs/2023/MC-10243565-0001.pdfZastanawiam się, czy komuś udało się współpracować z MBUSA, aby objąć tę naprawę? Jesienią ubiegłego roku Mercedes wydał aneks do gwarancji dotyczący "Zespołu przewodu dolotowego" w modelach C/E/GLC/SLC (nie wymieniając konkretnie metrisa).
W każdym razie, 72 tys. km na liczniku. CEL był sporadyczny przez kilka ostatnich tygodni i jest teraz stale włączony. Zostawiłem mojego vana w salonie z kodem P052E i otrzymałem wycenę na 3200 $ za wymianę całego zespołu. Z tego, co wiedzą, nie ma żadnej ochrony/wezwania do serwisu.
Zadzwoniłem do MBUSA, aby sprawdzić, czy mogą pomóc. Obecnie sprawa jest otwarta i czekam na odpowiedź.
Żadnych sukcesów we współpracy z MBUSA ani lokalnym dealerem w celu uzyskania pomocy. W końcu straciłem godziny mojego czasu i 330 $ opłaty diagnostycznej. Udam się do wysoce polecanego europejskiego warsztatu, aby wykonać pracę.Oto link do aneksu (chyba) https://static.nhtsa.gov/odi/tsbs/2023/MC-10243565-0001.pdf
U mnie brak oznak problemu, ale to dopiero początki i coś, co śledzę. Mam nadzieję, że właściciele z problemem będą lobbować za podobnym przedłużeniem dla Metrisa.
Fajnie! Szkoda, że moje zdjęcia nie wyświetlają się w moim poście o przestawianiu części nowego zaworu, ale brzmi to mniej więcej tak, jak zrobiłem.FYI Właśnie rozwiązałem ten kod błędu p052e w moim Metrisie z 2018 roku